A kosárlabda története

A kosárlabda története. Ki készítette az első kosárlabdát? Milyen anyagból készültek az első kosárlabdák? Milyen színű labdák voltak az évek során? A kosárlabda története

A kosárlabda története cikk Az első kosárlabdák nem voltak túlzottan kézbe illőek, bőrdarabokat öntöttek össze egy felfújható gumitömlő köré. Méretben és pattanó képességében is különböztek, de legalább gömbölyűek voltak.

Amikor 1896-ban a Spalding Sport Áru kiadta a Hivatalos Kosár Labda Szabályzatot, a cég a saját termékét, a 0,5-0,567 kg-os labdát nyilvánította ki szabványos, hivatalos labdának az évek során. Erősebb bőrt használtak, hogy javítsák a labda tartósságát.

A labda tökéletesítése 1935-ben nagyot lépett előre, amikor Milton Reach a Spaldingnál egy vékony üreges gömb vagy viasz kaptafa köré öntött labdát szabadalmaztatott. Ez az öntött (Last-Bilt) labda lett a hivatalos 1950-ben.

A legtöbb edző és játékos a kezdeti időszakban a vörösesbarna-fekete színű bőrt választotta, de lehetett fehéret is választani. Egészen 1957-ig a hazai csapat választhatott meccsre labdaszínt: vörösesbarnát vagy sárgát. A narancsszínű lett a legfotogénebb, ezért aztán 1960-ban ez lett a hivatalos szín.

A Spalding, amely 1894-ben készítette az első kosárlabdát, ma a NBA hivatalos szállítója. Minden idény kezdetén az összes NBA csapat 50 db-ot kap a hivatalos NBA-labdából.
Ez csak egy kis töredéke annak a 40 millió Spalding-labdának, amelyet évente eladnak.

Bár elsősorban Koreában gyártják, minden egyes labdát, amelyet az NBA-ben használnak, először a Chicopee-ben, Massachusetts államban található Spalding-gyárba küldenek speciális tesztelésre.
Menu
Fel Szafari Sport Kft. Sportboltunk fő profiljai a különböző küzdősport és fitnesz felszerelések. Üzletünkben több mint 55 féle boxkesztyű, 30 féle boxzsák, 15 féle zsákoló kesztyű, különböző fogvédő és sípcsontvédő, bandázs és fejvédők közül választhat. A fitnesz felszerelések kínálatából nem hiányozhat a fa hulahopp karika, ugrálókötél és a szauna ruha sem. 1042 Budapest, Árpád út 45. Mo-Fr 10:00-18:00 Sa 10:00-13:00 $0 - $000 HUF Benlee, Everlast, Green Hill, Adidas, Top Ten, Predator, Hayashi, Shock Doctor 1995 boxkesztyű, boxzsák, fogvédő, bandázs, fejvédő, boxnadrág, boxtrikó Cash, Credit Card 13720320-2-41 06 1 788-4094 info@szafarisport.hu Szafari Sport Kft. üzlet Facebook Twitter