A kosárlabda története

A kosárlabda története. Ki készítette az első kosárlabdát? Milyen anyagból készültek az első kosárlabdák? Milyen színű labdák voltak az évek során?
A kosárlabda története

Az első kosárlabdák nem voltak túlzottan kézbe illőek, bőrdarabokat öntöttek össze egy felfújható gumitömlő köré. Méretben és pattanó képességében is különböztek, de legalább gömbölyűek voltak.

Amikor 1896-ban a Spalding Sport Áru kiadta a Hivatalos Kosár Labda Szabályzatot, a cég a saját termékét, a 0,5-0,567 kg-os labdát nyilvánította ki szabványos, hivatalos labdának az évek során. Erősebb bőrt használtak, hogy javítsák a labda tartósságát.

A labda tökéletesítése 1935-ben nagyot lépett előre, amikor Milton Reach a Spaldingnál egy vékony üreges gömb vagy viasz kaptafa köré öntött labdát szabadalmaztatott. Ez az öntött (Last-Bilt) labda lett a hivatalos 1950-ben.

A legtöbb edző és játékos a kezdeti időszakban a vörösesbarna-fekete színű bőrt választotta, de lehetett fehéret is választani. Egészen 1957-ig a hazai csapat választhatott meccsre labdaszínt: vörösesbarnát vagy sárgát. A narancsszínű lett a legfotogénebb, ezért aztán 1960-ban ez lett a hivatalos szín.

A Spalding, amely 1894-ben készítette az első kosárlabdát, ma a NBA hivatalos szállítója. Minden idény kezdetén az összes NBA csapat 50 db-ot kap a hivatalos NBA-labdából.
Ez csak egy kis töredéke annak a 40 millió Spalding-labdának, amelyet évente eladnak.

Bár elsősorban Koreában gyártják, minden egyes labdát, amelyet az NBA-ben használnak, először a Chicopee-ben, Massachusetts államban található Spalding-gyárba küldenek speciális tesztelésre.

Kapcsolódó termékek
Salta gumi kosárlabda

Salta gumi kosárlabda

Rendelésre
2 990 Ft

Salta SuperStar kosárlabda

Salta SuperStar kosárlabda

Rendelésre
2 990 Ft

Nike dominate kosárlabda, kék

Menu
Fel