Judo tatami

Judo termekben úgynevezett tatamit használnak a esések tompítására. Milyen vastag egy verseny tatami, mekkorák a küzdőtér méretei és milyen részekből áll? Hogyan kell egy dojot felépíteni? Mi a Biztonsági zóna és mi a belső tér?
Judo tatami

Mivel a dobások a judo lényeges részét alkotják, igen fontos, hogy megtanuljunk esni anélkül, hogy megsérülnénk. Az is nagyon fontos, hogy arra kijelölt helyen gyakoroljunk. Ezt a területet hívják dojonak, amelynek talaját szőnyegekkel, vagyis tatamikkal terítik le, hogy csökkentsék az esések erejét. A biztonsági óvintézkedések teszik lehetővé a judoka számára, hogy évekig sérülésmentesen gyakorolhasson, és a sport minden jótékony hatását élvezhesse.

Az első judoszőnyegek préselt szalmával voltak tömve, finom szövésű, sűrű textilhuzatban, míg a mai szőnyegek belseje tömörített szintetikus anyagokból készül, pl, neoprénből, amit vinylhuzatba helyeznek.

A tataminak, vagyis judoszőnyegnek elég puhának kell lennie ahhoz, hogy elnyelje az esés erejét a talajra érkezéskor. Nemzetközi versenyeken a szőnyeg minimális vastagságát 45 mm-re szabták meg, a hosszát és szélességét 8 m-re; 1 m-es piros sáv jelöli a veszélyzónát, ezt pedig egy 3 m széles biztonsági sáv övezi. Gyakorláshoz kisebb szőnyegeket is használnak, a dojo méretétől függően.

A judoszőnyeg régen nádból, illetve gyékényből készült, hiszen ez borította a japán házak, illetve dojok padlózatát, ma már szivacsból és egyéb szintetikus anyagokból készült.

A küzdelem helyszíne két részre osztható, belső térre, avagy küzdőtérre, illetve a biztonsági zónára. Mérete minimum 14 × 14 méteres, maximum 16 × 16 méteres tatami, melynél a küzdőtértől eltérő színnel kell jelölni a biztonsági zónát.

A belső tér magában foglalja a küzdőteret és a veszélyzónát is. A küzdőtér mérete minimum 8 × 8 méter, maximum 10 × 10 méter. A veszélyzóna színes (általában piros), kb. 1 méter széles, a szőnyeg szélét képezi, vagy a felületére van ragasztva és párhuzamos a küzdelem színhelyének oldalaival.

Egy-egy kb. 10 cm széles és 50 cm hosszú kék és fehér öntapadó csíkot kell felragasztani a küzdőtér közepére, egymástól mintegy 4 méterre, melyek a versenyzők helyét hivatottak megjelölni a mérkőzés kezdetén, illetve befejezéskor. A kék jel a vezetőbíró jobb oldalán, a fehér a bal oldalán kell hogy legyen.

A biztonsági zóna minimum 3 méter széles. Amennyiben kettő vagy több küzdőtér van együttesen kialakítva, közös biztonsági zóna is használható, melynek 3-4 méter szélesség között kell lennie. A küzdőtér körül legalább 50 cm-es szabad területet kell hagyni.

Kapcsolódó termékek
Rucafighter narancssárga karate öv/judo öv

Rucafighter piros karate öv/judo öv

Body sculpture fehér karate öv/judo öv

Menu
Fel