A darts toll

Milyen méretű és formájú darts tollat érdemes választani? Mi a célja ennek az apró kiegészítőnek a nyilakon? Milyen anyagból készítik a tollakat?
A darts toll

A darts toll célja, hogy nagyobb felhajtóerőt generáljon, ezzel egyidejűleg stabilizálja és a helyes irányba tartsa a nyilat. Általában elmondható, hogy minél hosszabb a nyíl, annál nagyobb a tollak felületének területe is, és minél kisebb a toll mérete, annál gyorsabban repül.

A toll típusának helyes megválasztása attól függ, hogy a játékos milyen hosszúságú nyilat, illetve milyen dobótechnikát alkalmaz. A gyártáshoz többnyire műanyagot, nylont, dimplexet és poliésztert használnak.

Aerodinamikai szempontból a tollak megtervezése a leglényegesebb. A toll úgy működik, mint a repülők szárnya, ennek köszönhető a felhajtóerő, amely kiegyenesíti a nyilat, ha a szögben repül. A felhajtóerő mértéke nyilvánvalóan függ a toll méretétől és formájától is, e nélkül a nyíl gyakorlatilag összevissza repülne.

Arra nézve, hogy mi a legmegfelelőbb anyag a darts toll elkészítéséhez, érvelhetnénk a természetes toll mellett is, a poliészter azonban praktikusabb. A toll és a súlypont (gravitációs középpont) közötti távolság az erőkar, amelyre a felhajtóerő hat, és így az összefüggésben áll a szár hosszával. A törzs, a szár és a toll súlyának eloszlása meghatározza a nyíl gravitációs középpontját, valamint tehetetlenségét a tollból eredő felhajtóerő kiegyenlítő hatásával szemben.

Menu
Fel