A birkózás szabályai

A mérkőzéseket két, egyenként háromperces menetre osztják. Harmadik menet csak akkor következik, ha a két menet után az eredmény döntetlen, mivel a győzelemhez két nyert menetre van szükség. Ha az egyik birkózónak sikerül ellenfelét két vállra fektetnie, azonnal nyer és a küzdelem véget ér.
A birkózás szabályai

A mérkőzéseket két, egyenként háromperces menetre osztják. Harmadik menet csak akkor következik, ha a két menet után az eredmény döntetlen, mivel a győzelemhez két nyert menetre van szükség. Ha az egyik birkózónak sikerül ellenfelét két vállra fektetnie, azonnal nyer és a küzdelem véget ér. A pontokat - mozdulattól függően egytől ötig - a bírók a dobásokért és az ellenfél földre viteléért adják, különösen abban az esetben, ha a megtámadott tusveszélyes helyzetbe kerül, vagyis a háta a szivacshoz közel kerül, ahonnan már könnyen megvalósítható a két vállra fektetés is.

A versenyzőket a sarokból a mérkőzésvezető szólítja a küzdőtérre, ellenőrizi ruhájukat, hogy nincs-e azon valamilyen veszélyes kiegészítő, illetve, hogy a sportolók körme nem veszélyesen hosszú-e, valamint testük nincs-e bekenve olajjal. A küzdelem megkezdése előtt a sportolók még tisztelegnek egymás előtt, és kezet ráznak.

A kötöttfogású birkózásban csak a felsőtestet szabad támadni, a lábakat sosem, illetve a lábak sem használhatók fogásra. A szabadfogás amolyan bármit lehet műfaj: még a lábbal szorítás is megengedett.

Földre vitel szabadfogásban
Bár a karok jelentős szerepet játszanak a szabadfogású birkózásban is, általában a lábfogások viszik a prímet. A mérkőzés nagy része alatt mindkét fél a szőnyegen van. A lábfogásos döntés gyakori módja az ellenfél földre vitelének.

Fogás kötöttfogásban
A kötöttfogású birkózásban kétféle fogástípus van: az álló fogások és a szőnyegen alkalmazott fogások (parterhelyzet). A válldobás kivitelezéséhez erőre, jó időzítésre és a zuhanó test elkerülésében komoly fürgeségre van szükség.

Kapcsolódó termékek
2-es kék birkózó mez

XXL-es piros birkózó mez

XL-es kék birkózó mez

Menu
Fel