A birkózás

A birkózás olyan küzdősport, melyben a versenyzők különböző fogásokat alkalmazva megpróbálják ellenfelüket a földre vinni.
A birkózás

A birkózás olyan küzdősport, melyben a versenyzők különböző fogásokat alkalmazva megpróbálják ellenfelüket a földre vinni. A birkózás koncentrációt és stratégiát igényel és nem kis mértékben erőt. Három fő ágazata van, a népszerűbb szabadfogású és a kötött fogású birkózás, valamint néhány országban a női birkózás is kedvelt.

A birkózóknak komoly fizikai erőre és gyors lábmunkára van szüksége. Az edzések során súlyemeléssel és hosszútávfutással növelik erejüket és állóképességüket. A versenyzők edzőpartnereikkel hosszú időt töltenek egyes mozdulatok tanulásával.

A birkózás világszerte ismert sport, de különösen kedvelt az Egyesült Államokban, Délkelet- Európában valamint Nyugat- és Közép-Ázsiában. Mind kötött, mind a szabadfogású birkózásban számos helyi változat létezik, például az izlandi glima, az iráni kushti, a svájci schwingen, a török yagli és az orosz sombo. Az első női szabadfogású világbajnokságot 1987-ben rendezték.

A birkózás 1896 óta minden modern olimpiai játék során szerepelt a műsorban. A nők először 2004-ben vehettek részt az olimpián. A profi birkózás az Egyesült Államokban alakult ki a 20. század elején. Ennek végeredményeként 1963-ban megalakult a Birkózók Világszövetsége (akkor WWF, ma már Szórakoztató Birkózási Világszövetség - WWE). Az 1980-as és 1990-es években a WWF felügyelte azokat a nagyszabású, színpadias profi rendezvényeket - amilyen például a Wrestlemania is volt - melyek már inkább szórakoztató színháznak nevezhetők, nem pedig sportnak.

Kapcsolódó termékek
XXL-es kék birkózó mez

XL-es kék birkózó mez

M-es kék birkózó mez

Menu
Fel