Az amerikai football pálya méretei

Az amerikai football pálya pontos méretei, vonalak elhelyezkedése és kapufák kialakítása. Az amerikai football pályát hosszú oldalvonalak és rövidebb alapvonalak szegélyezik.
Az amerikai football pálya méretei

Az amerikai football pályát hosszú oldalvonalak és rövidebb alapvonalak szegélyezik és alkotnak egy 120 x 53 yardos (109 x 49 m-es) pályát. A kapufák közötti 100 yardos (91 m) területet 5 yardonként (4,5 m) vonalak keresztezik, amelyeket 10 yardonként (9 m) számoznak.

Négy hashmarkokból (vonalakból) álló sor fut hosszában a pályán, a két külső 1 yardra (91 cm) az oldalvonalaktól; a belső kettő azt a területet jelöli ki, ahonnét a játékot újra kell kezdeni, ha a labda az előző játékban kiment.

A célterületet a gólvonal, az alapvonal és az oldalvonalak jelölik ki. A célterület 10 yard (9 m) széles. Két célterület van a pálya két végén, az alapvonalon belül. Az alapvonal 1,8 m széles határvonal. Akár az oldalvonalak esetében, a játékos kint van, ha átlépi az alapvonalat. A 20 cm széles gólvonal a célterület elején fut keresztbe. Két rövid karó jelzi a gólvonal végeit.

A legtöbb pálya füves, de vannak mesterséges felületű pályák is. A kapufák a célterület hátsó vonalán állnak. A támadók a két kapufa közt a labdát átrúgva szerezhetnek mezőnygólt (3 pont), vagy a touchdown után jutalmat (1 pont). A kapufák alsó része párnázott a biztonság miatt.

A biztonsági terület az oldalvonalak mentén fut a pálya mellett. Ide csak a játékosok, a tisztviselők és az edzők léphetnek. A média képviselőinek kívül kell maradniuk. A yardvonalak és a hashmarkok mintázata miatt a pályának a rács bevenevet adták.

Kapcsolódó termékek
Menu
Fel